Przejdź do głównej zawartości

Zioła w kuchni

Późna jesień i zima to czas, w którym na naszych stołach lądują potrawy zrealizowane ze składników kupionych w sklepie. Produkty ekologiczne są znacznie trudniej dostępne i mogą być drogie, dlatego wiele osób decyduje się na zakupy w markecie. Jeśli latem niektórzy mają przydomowe ogrody, w których hodują pomidory, ogórki, rukiew, czy sałatę, o tyle zimą nieprosto dostać świeże i dobrej jakości składniki.

Wielu ludzi decyduje się wtedy zachować namiastkę ogrodu na kuchennym parapecie i uprawia niektóre zioła a także przyprawy w doniczkach. Lubczyk w doniczce dodany do rosołu nada mu nie tylko i wyłącznie niesamowitego smaku, niemniej jednak również sprawi, że zupa będzie zdrowsza. Ziołowy zapach lubczyku docenią też miłośnicy zupy ogórkowej, czy pospolitego krupniku. Jednakowo pietruszka w doniczce może w okresie, kiedy trudno kupić świeże warzywa, wzbogacić smak zup. Ażeby przysłowiowa zielenina bardzo dobrze rosła, nie należy spełnić wielu warunków. Wystarczy odpowiednie światło słoneczne i codzienne podlewanie niewielką ilością wody. Wybierając niewielką uprawę w domu, warto też kupić szczypiorek w doniczce. Regularnie podcinany, będzie mieć mocne korzenie i wiosną może trafić do ogrodu, gdzie na pewno będzie rosnąć jeszcze ładniej. Używanie w kuchni składników, co do których jakości i pochodzenia nie ma się żadnych wątpliwości, na pewno czyni ją zdrowszą. Może także dawać niemałą satysfakcję amatorom gotowania, bo świeże zioła nie tylko poprawią smak potraw, niemniej jednak też mogą je zdobić. Zwykłe kanapki przyozdobione listkami kolendry lub bazylii będą prezentować się i zdrowiej i przyjemniej dla oka.
Warto zobaczyć: lubczyk w doniczce.